sâmbătă, ianuarie 18, 2025

Schimbarea dinților de lapte – Tot ce trebuie să știi despre acest proces natural

Important de Citit

Apariția primul dințișor de lapte este un motiv de bucurie și curiozitate pentru orice părinte.

Vă întrebați la ce vârstă cad primii dințișori de lapte? Majoritatea copiilor au un număr total de 20 de dinți de lapte, acest număr fiind depășit în cazuri foarte rare. Fiind temporari, dinții de lapte cad și sunt înlocuiți cu cei permanenți. De obicei, primul dinte de lapte cade la vârsta de șase ani, iar ultimul la 12 ani.

Ordinea de schimbare a dinților

Toți cei 20 de dinți vor cădea treptat de la vârsta de 6 ani până la 12 ani. Acești dinți de lapte vor fi înlocuiți în ordine cu dinții permanenți pe care copilul îi va avea toată viața.

Primii dinți schimbați sunt incisivii centrali, dinți care de obicei cad la vârsta de 6 ani.

Următorii dinți de lapte pe care copilul îi va schimba sunt incisivii laterali. Astfel, incisivii permanenți vor apărea în jurul vârstei de 7 ani. Iar ultimii dinți care cad sunt caninii și măselele de lapte, molarii primii și cei secunzi, care toți se pierd între 10 și 12 ani.​

Scoaterea dinților de lapte – modalitatea corectă și recomandări

În mod normal, dinții de lapte cad singuri în timpul masticației sau în orice alt moment al zilei. În acest caz poți face o vizită la o clinică de stomatologie. Vei beneficia de supravegherea erupției dinților de către un medic specialist, fără a fi nevoie de o intervenție din partea acestuia. Însă, există și situații în care este recomandat să se facă o extracție dentară, precum:

  • Dintele permanent erupe, însă cel de lapte care îi ocupă locul nu dă semne de schimbare
  • Copilului nu i-a căzut niciun dinte până la vârsta de 8 ani
  • Dintele de lapte este foarte dureros atunci când se mișcă
  • Înghesuiri dentare
  • Dintele permanent prezintă riscul de a rămâne definitiv în os sau de a erupe incorect

Dacă nu mergi cu cel mic la medic la momentul potrivit, îl supui riscului de a avea o dantură strâmbă toată viața. Acest lucru provoacă durere și disconfort, atât din punct de vedere estetic, cât și în timpul vorbirii ori masticației. Poate fi corectată doar prin intermediul aparatului dentar.

Micile defecte pot fi reparate mult mai ușor și mai puțin dureros în faza incipientă. Așadar, nu evita controlul de rutină la copii!

Recomandări ale specialiștilor după căderea sau extracția unui dinte de lapte:

  • Nu utiliza pentru clătirea orală lichide ce conțin alcool sau peroxid, pentru că acestea pot provoca dureri în cazul unei leziuni
  • Spălatul de cel puțin două ori pe zi
  • Supravegherea periodică de către un medic dentist
  • După apariția tuturor dinților permanenți, ia în considerare sigilarea dentară, care îi poate proteja celui mic dantura împotriva cariilor.

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Proiect National de Scriere creativă „FANTEZII LITERARE” 2025

La Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, se va desfășura, în perioada februarie - iunie 2025, Atelierul de Scriere creativă...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -