luni, iulie 15, 2024

Ştefan Andrieş

Important de Citit

stefan_andries2Veteran de război colonelul Ştefan Andrieş s-a născut la 16 iunie 1915 în localitatea Peicani din judeţul Vaslui, dar se stabileşte în Brăila după întoarcerea de pe front. Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Infanterie, Ştefan Andrieş luptă pe Frontul de Răsărit, cu grad de Sergent în Regimentul 10 Infanterie între 22 iunie 1941 şi 10 noiembrie 1943, când este luat prizonier la Cotul Donului. Înrolat, ca mulţi militari români prizonieri in U.R.S.S., în Divizia Tudor Vladimirescu, Ştefan Andrieş va lupta pe Frontul de Vest în Regimentul 21, de la 23 august 1944 şi până la capitularea Germaniei, pe 9 mai 1945, ca locotenent comandant de companie.

Pentru faptele sale de arme, după întoarcerea armelor împotriva Germaniei hitleriste, a fost decorat cu ordinul Mihai Viteazul, prin Decretul Regal nr. 3233 din 11 noiembrie 1946.

După război, Ştefan Andrieş a rămas în armată şi a urcat treptele ierarhiei militare până la gradul de colonel, cu funcţii importante de comandant de regiment şi de comandant al Şcolii de Ofiţeri de Infanterie, de unde sa şi pensionat ca militar M.Ap.N.373-stema-steag

Ca ofiţer activ, a fost decorat cu Ordinul Steaua Republicii, clasa aV-a.

A decedat in 1996.

Prin Hotărârea Consiliului Local Municipal Nr. 45 din 17 octombrie 1994, colonelul Ştefan Andrieş a fost distins cu titlul de Cetăţean de Onoare al Brăilei.

Sursa: Cetăţeni de Onoare ai Brăilei Dumitru Anghel

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Festivalul CDidei în cărți, premierea câștigătorilor

Festivitatea de premiere a lucrărilor câștigătoare din cadrul Festivalului național de cultură și civilizație CDIdei în cărți se desfășoară...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -