joi, mai 2, 2024

Boboteaza la Brăila – 6 ianuarie

Important de Citit

foto_100296
Sursa foto: Obiectiv.ro

Cu prilejul sarbatoririi Botezului Domnului, pe data de 6 ianuarie 2016, Primaria Municipiului Braila, Arhiepiscopia „Dunarii de Jos”Galati si Protoeria Braila organizeaza o serie de manifestari dedicate acestui important eveniment pentru intreaga lume crestina.
Toti brailenii care doresc sa participe la traditionalul ceremonial al recuperarii crucii din apele fluviului Dunarea, se pot inscrie doar pe 4 si 5 ianuarie 2016, intre orele 8.00 – 16.00, la sediul Primariei Braila, camera 34, persoana de contact – Viorel NOVAC, tel. 0239694947 interior 229prezentand obligatoriu certificat medical cu analize actualizate (EKG).

În ziua de Bobotează are loc sfinţirea apei – un întreg ceremonial religios, la care participa un sobor de preoti braileni si enoriasi din intreg orasul Braila.

În intervalul orar 8.00 – 10.00 la Catedrala din Bariera Calaraşilor are loc Slujba de Bobotează; Întreaga procesiune se va deplasa pe jos, pe Calea Călăraşilor, pâna pe Faleza Dunării.

Slujba de sfinţire a apei are loc pe Scena de la Faleză, în apropierea bătrânului fluviu Dunărea, unde Primăria Municipiului împreună cu Protoieria a pregatit câteva butoaie cu apă sfinţită.

Cum tradiţia spune că la Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul trebuie să se ducă la o apă unde va arunca crucea, în jurul orei 11.00, ÎPS Dr. Casian Crăciun – Episcopul Dunării de Jos va arunca in apele reci ale Dunarii Sfanta Cruce.

Mai mulţi bărbaţi braileni urmeaza a se arunca în apă ca să o aducă înapoi, iar cel care va scoate crucea din apa va avea noroc tot anul. Se spune ca apa sfinţită luată in ziua de Boboteaza are puteri miraculoase si nu se strică niciodată. După slujba de sfinţire a apei, transformată în agheasmă, fiecare persoana îsi poate lua apa sfinţită in sticlele cu care a venit de acasă.

foto_100327
Sursa foto: Obiectiv.ro

În 7 ianuarie – a doua zi după Botezul Domnului, Biserica a rânduit praznicul cinstitului si slăvitului proroc Ioan, Mergătorul Înainte si Botezătorul Domnului; Popular, Sânt-Ion.

Nasterea Înaintemergătorului Domnului a fost vestită de înger. De tânăr, Ioan practică înfrânarea si propovăduieste pocăinţa. Până la 30 de ani duce viaţă de ascet: face pocăinţă, se reculege si petrece ceasuri lungi în rugăciune. Prorocul botează în Iordan si numerosi ucenici vin să împlinească acest rit, simbol al schimbării felului de viaţă. Când Iisus îi cere să-l boteze, mai întâi Ioan se împotriveste, dar Iisus insistă si Ioan se supune. Când unii se grăbesc să-l numească Mesia, el îi corectează: „Eu vă botez pe voi cu apă, dar Cel ce vine după mine, si care este mai mare decât mine, Acela vă va boteza cu Duhul Sfânt. Sunt solul trimis să pregătesc calea înaintea Lui”.

În momentul în care Ioan varsă apă pe crestetul Mântuitorului, se aude un glas din cer: “Acesta este fiul meu cel preaiubit întru care am binevoit”.

Sf. Ioan Botezătorul a trăit în timpul împăratului Irod, care-si repudiase nevasta si petrecea în desfrânare cu Irodiada, cumnata sa. Când Ion îl mustră, Irodiada cere arestarea sa si chiar capul lui pe o tipsie. Astfel a murit, decapitat, Ioan Botezătorul, cu un an înainte de răstignirea Mântuitorului.

 

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Vreau să devin reporter, concurs național

Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, în colaborare cu Asociația Parteneriatul Global al Apei...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -