duminică, aprilie 28, 2024

Crampele musculare – de ce le aveți și cum le puteți preveni?

Important de Citit

Crampele musculare nu sunt deloc plăcute, însă cu toții le-am experimentat la un moment dat. Ce sunt acestea și cum putem să le prevenim vă spunem în rândurile de mai jos.

Vi s-a întâmplat vreodată să vă uitați la televizor, să fiți prinși atât de mult de acțiunea filmului și să nu vă mișcați pentru o perioadă mai lungă de timp? Și atunci când ați încercat să vă mișcați, ați simțit 1000 de săgeți în piciorul amorțit? Cel mai probabil că da, cu toții am simțit asta la un moment dat. Astfel de crampe musculare se pot întâmplă chiar des, dacă sunteți absorbiți total de o activitate care necesită tot focusul și toată atenția dvs; de exemplu, dacă vă prinde un show TV foarte tare sau dacă sunteți așezat la calculator și vă jucați jocuri de cazinou online sau pur și simplu când citiți o carte pe canapea sau pe terasă. Imediat ce ați dorit să schimbați poziția, probabil că ați simțit într-unul dintre picioare așa numiții “cârcei”. Ce ați făcut în acel moment? Ei bine, specialiștii ne recomandă să ne mișcăm cu grijă și să încercăm să facem câteva exerciții ușoare de stretching, adică de întins mușchii.

Cârceii pot apărea însă în mai multe situații, în mai multe locuri și din mai multe cauze. În primul rând, ce sunt aceștia? Aceste contracții musculare sunt cauzate de niște impulsuri electrochimice propagate de-a lungul nervilor. Astfel, mușchii se contractă. Apar de regulă când sunt dezechilibre interne și mușchiul reacționează într-un mod nenatural.

Hidratare

Pe lângă situațiile prezentate mai sus, atunci când stăm îndelung într-o poziție inconfortabilă, aceste crampe musculare pot apărea și dacă avem un grad de deshidratare mare. Lichidele ajută la contractarea și relaxarea musculară, așa că acei doi litri de apă pe care trebuie să-i bem pe zi nu-s un mit și ne pot ajuta și din acest punct de vedere. Așa că nu uitați să vă luați o sticluță cu apă peste tot cu dvs.

Dacă vi se întâmplă să experimentați cârceii noaptea, în timpul somnului, poate din cauza unei poziții nu tocmai confortabile, atunci faceți niște exerciții de întindere înainte să vă băgați la somn. Chiar și câteva exerciții ușoare, înainte de culcare, pot preveni apariția crampelor pe parcursul nopții.

Dacă aveți o vârstă mai înaintată, puteți fi mai susceptibil în fața cârceilor. Asta se datorează micșorării masei musculare odată cu înaintarea în vârstă. Și femeile însărcinate pot experimenta cârceii, în special în trimestrul al treilea de sarcină. Ar putea fi, fie din lipsa magneziului și calciului din organism, fie din cauza schimbărilor hormonale sau scăderea activității fizice.

Pentru a putea preveni crampele, specialiștii recomandă să consumați alimente bogate în magneziu și potasiu, cum ar fi tărâțele de grâu, migdalele, cacao, mazărea, bananele și altele. Și vitaminele B și E joacă un rol important în această ecuație, însă suplimentele de vitamine ar trebui luate doar la recomandarea medicului.

Exerciții fizice sală

Pe lângă apa care nu ar trebui să ne lipsească, încercați – pe cât posibil – să încorporați și câteva exerciții fizice de trei sau patru ori pe săptămână. Puteți face orice tip de mișcare în funcție de nivelul de anduranță pe care îl aveți. Chiar și o plimbare de 30 de minute pe zi poate face minuni și corpul dvs. vă va mulțumi în timp.

Dacă astfel de crampe sunt din ce în ce mai dese și neplăcute și nici nu reușiți să înțelegeți de ce, mergeți de îndată la medicul dvs. Un control de rutină nu strică niciodată. Câteodată cârceii pot ascunde afecțiuni mai periculoase, așa că nu este de glumit și mergeți la doctor dacă simțiți că este ceva în neregulă.

După cum puteți vedea, crampele musculare nu sunt deloc comode, însă ar putea fi prevenite doar cu mici schimbări pe care le puteți face în rutina dvs. zilnică, dar și în meniul zilnic. Faceți astfel de schimbări treptat și alocați-vă o lună ca să vedeți dacă într-adevăr funcționează. Dacă observați că nu ați mai avut deloc cârcei sau că, cel puțin, sunt mai rari, atunci adoptați schimbarea respectivă permanent.

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Vreau să devin reporter, concurs național

Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, în colaborare cu Asociația Parteneriatul Global al Apei...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -