vineri, mai 3, 2024

Parcul Monument

Important de Citit

Grădina Monument denumită ulterior Parcul Regelui Carol al II-lea, este parc public cu următoarele coordonate:

– est – Şoseaua Brăila-Viziru şi Şcoalele Primare I.C: Brătianu

– vest – Linia C.F.R. Brăila- Buzăului

– nord – Parcul de Sporturi şi un teren al Primăriei

– sud – Comuna Radu Negru, Regimentul 38 Infanterie şi Societatea de Patronaj

Braila Alea Monumentului

Terenul a făcut parte din moşia Islaz care a cedat Primăriei după anul 1831. Parcul a fost amenajat şi împădurit în mai multe rânduri. Se mai numeşte şi Monument, după obeliscul ridicat de către ruşi în anul 1833, care a fost distrus după 1917. Suprafaţa parcului era în anul 1939 de 590.000 mp. În parc se aflau: canton, un bufet şi locuinţa grădinarului.

Braila Monument 2

Pe aleea Regelui Carol al II-le, fostă Aleea Monumentului, pe un teren donat Ministerului Agriculturii şi Domeniilor în anul 1923 de către Primăria Brăila, s-a ridicat în anul 1924 un imobl cu etaj în stil românesc pentru necesităţile Ocolului Silvic Brăila. Pe aceeaşi alee, tot pe un teren donat de Primăria Brăila,în anul 1925 s-a construit de către Prefectura Judeţului Brăila un locl pentru Administraţia Plăşii Judeţului. Acest imobil  fost ulterior folosit de Societatea Principele Mircea  care avea ca obiect protecţia copiilor din România. Filiala din Brăila a acestei societăţi şi-a început activitatea la 1 decembrie 1923 prin înfiinţarea unui dispensar pentru copii, iar din anul 1930 îşi schimbă profilul în leagăn pentru copii bolnavi şi abandonaţi.

Braila Monument 3

Parcul de Sport amplasat în interioul pădurii, cu suprafaţă de 100.720 mp, a fost amenajat în anul 1921 de Casele de Educaţie Naţională, devenită în anul 1925 Societatea de Educaţie Fizică. În complexul sportiv existau tribunele, pista de atletism şi două băi. Întreţinerea şi folosinţa era asigurată de societate din contribuţia Primăriei şi a Prefecturii Brăila.

Braila Monument 4

În august 1923, pe circa 3 ha.pe un teren donat Primăriei Brăila, la bariera oraşului (lângă Cimitirul Sf. Constantin) s-a început construcţia localului propriu al Şcoli Normale de Fete. Şcoala îşi începuse cursurile la data de 1 decembrie 1919, cu 194 de elevi în patru clase iar din 1920 cu şase clase. Timp de 19 ani a funcţionat în diferite localuri. Proiectul clădirii era al unui palat pentru 500 de eleve, cu săli de clasă, de meditaţie, bibliotecă, laboratoare, săli de muzică, de lucru, dormitoare, săli de mese, cu o fermă şi grădină pe 7 hectare de teren pentru practica agricolă. Abia în anul 1937 se termină aripa stângă cu 24 de încăperi, în care se mută în 1938 şcoala. După finalizarea întregului pavilion, aici se va muta Şcoala de Aplicaţie. Cutremurul din 1940 a afectat grav clădirea şcolii, urmând ca unităţile şcolare de aici să se mute în alte locaţii. După ample reparaţii aici a funcţionat Spitalul Municipal, astăzi Spitalul Judeţean de Urgenţă corp B Brăila.

Braila Monument 5

Pe axa aleii principale a parcului, în faţa rondoului şi a bufetului, era amplasată o troiţă de 3 metri înălţime, din lemn de stejar cu fundaţie din beton. Troiţa a fost construită în anul 1936 pe terenul Primăriei de către Asociaţia Cercetaşilor- secţia Brăila, dedicată cercetaşilor morţi în războiul de întregire 1916-1919.

Parcul-Monument-3

Bufetul era amplasat pe Aleea Parcul Regele Carol al II-lea (fostă Aleea Monument). Construcţia lui a început în anul 1897 şi s-a definitivat în iunie 1898 pe cheltuiala Primăriei Brăila. Acesta se închiria prin licitaţie pe unul, doi sau mai mulţi ani, prin condiţiile de închiriere se menţiona obligaţia îngrijirii şi florilor fără să le aducă vătămare.

 

Sursa: Brăila în cărţi poştale ilustrate, Ştefania Botez; Album foto-documentar 1896-1948, Ion Volcu

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Vreau să devin reporter, concurs național

Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, în colaborare cu Asociația Parteneriatul Global al Apei...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -