sâmbătă, ianuarie 18, 2025

Talia subţire cu legume uşoare se ţine!

Important de Citit

Scapă rapid de balonări şi indigestii cu ajutorul a trei legume văratice: castravetele, dovlecelul şi fasolea verde iţi fac o siluetă de plajă.

 

castraveteCastravetele

Poţi să te bazezi pe el în orice dietă, dat fiind că 95% din compoziţia sa este apă.Este un aliat bun şi în procesul activ de pierdere al kilogramelor: acidul tartric pe care îl conţine inhibă sintetizarea grăsimilor din carbohidranţi.Deşi coaja s-ar putea să nu îţi priască, încearc-o totuşi : este un mare depozit de substanţe grozave – grupul de vitamine B, vitaminele A şi C , fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, calciu.Sucul de castravete, în combinaţie cu sucul altor legume – morcov, de exemplu, se distinge cu succes în mărunţirea pietrelor de la rinichi, în calmarea colicilor şi ajută la detoxifiere prin proprietăţile sale laxative.

 

Fasolea verde

fasole-verdeFasolea verde împiedică retenţia de apă şi reduce edemele, opreşte absorbţia zaharurilor din alimente, ceea ce foloseşte şi în curele de slăbire, în alimentaţia unui diabetic, curăţă organismul de toxine. Conţine un şir lung de substanţe benefice organismului (vitaminele K,B2, B1, B3, C, A, cupru, acid folic, fosfor, calciu, acizi omega – 3, potasiu).

Dovlecelul

Diabeticii şi supraponderalii şi-au găsit în sfârşit, leguma ideală: toate varietăţile de dovlecei sunt sărace în calorii şi glucide. Dar coaja este cea care conţine majoritatea substanţelor bune pentru sănătate: 300g de dovlecel asigură aproape dublul necesarului zilnic de vitamina A şi vitamina B9, necesarul zilnic de fosfor şi de potasiu şi jumătate din necesarul de magneziu.Această legumă funcţionează cu succes drept „pansament” gastric, fiind foarte indicat în ulcere şi alte afecţiuni ale aparatului digestiv.

Şi dacă tot vi le-am enumerat, acum vă ofer şi reţetele ce le includ.

Ciorba de castraveţi şi varză

Pui 2-3 litri de apă la fiert.Taie cubuleţe două cepe, dă pe răzătoare doi morcovi şi le pui în oala cu apă clocotită.Adaugă şi o varză mică tăiată fideluţă, o ceaşcă de ulei şi sare după gust. Lasă la fiert 10 minute. Decojeşte 2-3 rosii, taie-le mărunt şi adaugă-le în ciorbă, împreună cu 2-3 castraveţi măricei, tăiaţi cubuleţe. Condimentezi ciorba şi presari mărar verde deasupra.

Terina de fasole verde cu ouă

Fierbe la aburi cam vreo 10 minute, 600 g de legume congelate (morcovi, fasole verde, mazare), scurge-le şi lasă-le la răcit. Încinge cuptorul între timp. Bate 8 ouă într-un castron, adaugă legumele fierte şi verdeaţa – pătrunjel, mărar, tarhon; toarnă jumătate de amestec într-o tavă de chec tapetată cu hartie de copt. Sparge încă 4 ouă peste compoziţia din tavă şi adaugă şi cealaltă jumătate de amestec de legume. Coace pentru 40 de minute.

Chec de dovlecei cu afine

Dă prin răzătoare 2-3 dovlecei mici, amestecă-i cu 250 g zahăr brun, 3 linguri de ulei, 200 ml de iaurt, un zahăr vanilat şi un ou. Amestecă 250 g de faină cu o linguriţă praf de copt, 1/2 linguriţă de bicarbonat, 1/2 linguriţă de sare şi o linguriţă scorţişoară. Pune laolaltă cele două amestecuri şi adaugă o cană cu afine şi jumătate de cană de miez de nucă mărunţit. Coace 60 de minute în cuptorul încins la 180 de grade C.

Comentarii

comentarii

- Reclame -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Proiect National de Scriere creativă „FANTEZII LITERARE” 2025

La Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, se va desfășura, în perioada februarie - iunie 2025, Atelierul de Scriere creativă...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -