sâmbătă, ianuarie 18, 2025

Vitamina D îți poate salva viața dacă ai Covid – 19

Vitamina D reduce riscul reacţiilor inflamatorii exagerate.

Important de Citit

În urma studiilor amănunțite s-a demonstrat că Vitamina D reduce riscul reacţiilor inflamatorii exagerate. Aceasta nu trebuie consumată doar de către copii şi adolescenţi, este recomandată inclusiv adulților și persoanelor cu vârstă înaintată.

vitaminaD

Între lunile octombrie și aprilie, nu avem suficientă lumină solară ca să producem vitamina D în piele. Este perioada în care e recomandat să nu lipseacă din alimentație oul, carnea și câte o conservă de sardine. Aceasta vine la pachet și cu vitamina D și cu o concentrație mare de calciu, care poate fi absorbit ușor de organism. Odată cu toamna, toți copiii, adolescenții și adulții, indiferent de vârstă, au nevoie de suplimente alimentare de vitamina D, cu doze zilnice peste 400 de unităţi.
Concentrații scăzute de vitamina D au persoanele care suferă de obezitate, hipertensiune arterială şi diabet. Dar şi fumătorii. Dacă sunteţi într-un din aceste categorii, dozaţi din sânge şi vitamina D și cereţi apoi medicul dumneavostra suplimente.
Proteinele de origine animală din alimentaţie – ouă, lactate, carne – ajută şi altfel sistemul imunitar.
În fiecare zi, sunt suficiente: o felie de carne cât palma sau un ou sau o conservă mică de pește sau o felie de brânză.

Deficitul de vitamina D este de asemenea, mai frecvent la pacienții vârstnici, la pacienții cu obezitate și hipertensiune, exact aceiași pacienți care au și risc mai mare de a dezvolta complicații în cazul infecției cu SARS-CoV-2. În studiile observaționale, nivelurile scăzute de vitamina D au fost asociate cu un risc crescut de pneumonie dobândita în comunitate la adulții în vârstă și copii.Suplimentele de vitamina D pot crește nivelul celulelor T reglatoare la persoanele sănătoase și la pacienții cu boli autoimune. Suplimentele cu vitamina D pot crește, de asemenea, activitatea celulelor T reglatoare.
ATENȚIE : Nivelurile ridicate de vitamina D sunt însă extrem de dăunatoare, putând conduce la hipercalcemie și nefrocalcinoză, mai ales în cazul copiilor. Este important să fie respectate dozele recomandate pentru fiecare pacient în parte și să fie aleasă forma farmaceutică potrivită vârstei (pentru copiii mici soluțiile dozabile în picături fiind cele mai indicate).

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Proiect National de Scriere creativă „FANTEZII LITERARE” 2025

La Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, se va desfășura, în perioada februarie - iunie 2025, Atelierul de Scriere creativă...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -