marți, mai 14, 2024

Istoricul Brăilei – Episodul LIX

Important de Citit

Brăila anul 1893

(Imagini din arhiva personală – Petre Maravela )

Noua grevă în port, hamalii obţin ziua de muncă la 11 ore, apare ziarul ”Lupta naţională”, editat de prof. Leonte Moldovan, ce susţine lupta românilor din Transilvania, care împreună cu I.C. Tacit pornesc din centru manifestaţiile memorandiştilor.

A. Bacalbaşa şi I.L. Caragiale întemeiază la Bucureşti revista „Moftul Român”.

moftul-roman-nr-1
Moftul Român – Nr 1 / Arhiva Personală : Petre Maravela

Începe construirea unui Abator, se înfiinţează Compania de jandarmi, pentru mediul rural. Compania avea16 militari, împărţiţi pe 3 sectoare. Mai târziu numărul lor atinge 44 de jandarmi, distribuiţi în 6 sectoare. Se înfiinţează oficiile poştale în judeţ, primul la Bărăgan.

Se realizează Centrala termo-electrică,de către firma Siemens Halske din Viena, ce asigura iluminatul cheului, a docurilor, staţiei CFR şi a Grădinii Publice, lucru văzut şi de regele Carol I în luna septembrie. Uzina dispunea de o maşină cu aburi sistem „Westinghouse” de 50 C.P., un cazan de forşă, dinamuri, pompe, electromotoare, un coş de fum şi cabluri subterane. Corpurile de iluminat erau cu arc voltaic, 60 de becuri luminau 2500 de metri de cheu. Clădirea avea şi un far din lemn înalt de 15 metri pentru a facilita intrare bastimentelor în port.

Pe 18 aug. se aprobă proiectul de construcţie a Castelului de apă de 1200 mc., primar este Şt. P. Economu.

castelul-de-apa

Inginerul ajutant Rogat, întocmeşte planul de amenajare a parcului Monument, poarta, rondoul trăsurilor, aleea principală, restaurantul, sala de gimnastică şi popice, fânâna, aleea pentru concursuri, două bazine cu apă pe alee, pepiniera şi rondoul velocipediştilor, în total 43,4 ha … proiect neaprobat.

Funcţionează Serviciul sanitar, cu 9 salariaţi ( medic primar, 3 medici de cartier, o moaşă şi 4 agenţi saanitari ), au cursuri regulate : Şcoala primară de băieţi nr. 10 de pe str. Victoriei nr. 85 ( azi Şcoala nr. 6 ), Şcoala primară de fete nr. 9 pe str. Ştefan cel Mare nr. 425, Şcoala de fete nr. 2 îşi schimă titulatura în Şcoala Nr. 4

Se dă în folosinţă Oficul Telegrafo-poştal ( prin Decizia Consiliului Comunal din 10 martie 1882). Clădire formată din patru corpuri pentru birouri, sala maşinilor, factorii poştali şi locuinţa dirigintelui.

oficiul-telegrafo-postal-braila
Oficiul Telegrafo Poștal – Arhivă Personală : Petre Maravela

ep 59bVA URMA

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Creionăm Viitorul și Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila au lansat concursul de desen și pictură „Tablă de Joc Ecologic Colectează separat, frate!”

Creionăm Viitorul și Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila au lansat concursul de desen și pictură „Tablă de Joc Ecologic...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -