miercuri, mai 1, 2024

Zona zoster este o infecție contagioasă

Important de Citit

Zona zoster este o infectie cauzata de virusul varicelo-zosterian, o forma de herpes recurent ce poarta numele de herpes zoster. Afectiunea reprezinta o tulburare a celui mai mare organ din corp, pielea, si prezinta multe asemanari cu varicela, motiv pentru care i se mai spuse si varicela adultilor.

[the_ad id=”12306″]

1435582792.38631843_mPrintre factorii declansatori ai zonei zoster se numara: stresul, oboseala fizica si psihica accentuata sau un soc emotional.

Primele simptome se manifesta prin febra, dureri de cap, oboseala si, in general, semne specifice gripei, acesta fiind motivul ce poate indrepta catre un diagnostic gresit in aceasta prima faza.

Simptomele specifice sunt: senzatii de arsura, de mancarime, sensibilitate la frig sau caldura si amorteala.

Dupa o zi pana la 21 de zile apar portiuni de piele iritata, ce se transforma apoi in vezicule umplute cu lichid. Atentie! In primele sapte zile, pana apar pe corp acest vezicule, boala este contagioasa!

Gradat, veziculele se umplu cu sange, se inchid la culoare si capata o culoare rosiatica. Dupa sapte-zece zile, pe locul veziculelor se formeaza cruste. In cele din urma, crustele cad, iar pielea incepe sa se vindece.

Daca aceasta afectiune cutanata apare la tineri, durerea cronica sau nevralgia postherpetica nu se manifesta acut, insa la peste jumatate dintre pacientii trecuti de 50 de ani, neplacerile sunt mult mai mari la nivelul zonei afectate, chiar si la cateva luni dupa cicatrizarea pustulelor.

Este bine de stiut ca in cazurile grave, dupa vindecare, zona zoster poate lasa in urma cicatrici si portiuni de piele decolorata.

Igiena trebuie sa fie stricta

In cazul bolnavilor de zona zoster, igiena trebuie sa fie stricta datorita caracterului contagios al afectiunii. Astfel, pe langa curatenia corporala, trebuie schimbata lenjeria de corp zilnic, iar asternutul de pat o data la cateva zile. Este indicat ca bolnavii de zona zoster sa doarma singuri, sa foloseasca singuri prosopul, la fel si tacamurile si alte obiecte de uz personal, astfel incat sa se evite contaminarea celorlalti membri ai familiei.

Atentie! Se recomanda evitarea scarpinarii deoarece exista riscul de a provoca astfel o infectie bacteriana.

Pentru reducerea mancarimilor sunt indicate produsele ce se gasesc in farmacii. De asemenea, pe zona afectata se mai poate aplica ulei de cocos sau ulei de masline in care se pun cateva picaturi de ulei de menta sau ulei de eucalipt.

Inca de la primele simptome trebuie consultat medicul de familie si apoi un medic specialist care va diagnostica afectiunea si va prescrie cel mai bun tratament de urmat.

Dintre remediile naturiste ce pot sustine cu succes tratamentul zonei zoster cel mai redutabil este sucul de aloe vera, acesta avand efect anesteziant, reusind sa atenueze durerea si totodata contribuie la refacerea dermei.

Pentru preventia aparitia zonei zoster cel mai important lucru este cladirea unui sistem imunitar solid, care sa poata face fata infectiilor. In acest scop, se recomanda tratamente menite sa intareasca acest adevarat scut al organismului.

[the_ad id=”14977″]

Sursa : farmaciiledona.ro

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Vreau să devin reporter, concurs național

Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, în colaborare cu Asociația Parteneriatul Global al Apei...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -