luni, aprilie 29, 2024

Festivalul Poeților din Balcani România – Croația

Important de Citit

  • Lansări de carte, recitaluri de poezie și muzică, dezbateri pe tema balcanismului în literatură, cu referiri speciale la literatura contemporană română şi croată – iată evenimentele din cadrul “Festivalul Poeţilor din Balcani” ajuns la ediția a IX – a

 

Consiliul Judeţean Brăila, Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” şi Filiala de Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România organizează în perioada 18 – 19 septembrie 2015 “Festivalul Poeţilor din Balcani” România – Croația, ediţia a IX -a.

foto_1411653967-PoetiBalcaniFestivalul va debuta, vineri, 18 septembrie, la ora 17.00, la Sala “Fănuș Neagu” din cadrul bibliotecii, moment în care vor fi rostite alocuțiuni de către Viorel Coman – președintele Consiliul Județean Brăila, Corneliu Antoniu – președintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala de Sud-Est și Dragoș Neagu – managerul Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila.

Evenimentul continuă cu un recital de poezie susținut de poeții croați: Fikret Cacan, Drazen Katunaric, Zelyko Krznaric și Damir Trogrlic-Was și un recital de poezie tradusă în română din lirica poeților croați invitați – recită elevi ai Liceului de Artă „Haricléa Darclée” Brăila. Apoi vor avea loc două lansări de carte: Nicolae Grigore Mărășanu – „Deșertul invizibil” și Claudia Voiculescu – “Trepte în adânc”. Seara se va încheia cu un moment muzical, un recital de folk Dan Vană.

Sâmbătă la ora 10.00 este programată o masă rotundă despre literatura croată cu participarea lui Fikret Cacan. Ziua se continuă cu un recital de poezie cu participarea poeților Liviu Apetroaie, Dinu Cuvata, Mihail Gălățanu, Clelia Ifrim, Emilian Marcu, Nicolae Grigore Mărășanu, Nicolae Mirică, Florentin Popescu. La ora 11.30 va avea loc un nou moment muzical, un scurt recital de folk Dan Vană. La ora 12.00 invitații se vor întâlni cu membrii Cenaclului “Mihail Sebastian” Brăila și imediat după vor fi câteva lansări de carte: Alexandrina Chelu – „Sonet numai retrogradus”, Mihai Vintilă – „Adevăruri mari scrise cu litere mici” și Nicolae Grigore Mărășanu – „Parfumul de frezie auree”.

La ora 15.00 oaspeții sunt invitați să viziteze obiectivele culturale din oraș: Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila – Secţia pentru Copii şi Tineret, Muzeul Brăilei, Teatrul „Maria Filotti”. La ora 16.30 se reiau lansările de carte. Alexandru Halupa lansează “Fior decadent”, iar Codrina Codruța Tudoriu lansează „Sgraffito”. La ora 17.30 este ultimul moment poetic al zilei susținut de Angela Baciu, Valentina Balaban, Stere Bucovală, Marin Cioranu, Constantin Gherghinoiu, Alexandru Halupa, Lucia Pătrașcu, Ion Marin Țâru, Sterian Vicol și Mihai Vintilă. La finalul evenimentului are loc lansarea volumului “Balcanica 9. Poeţi români şi croați”. Ora 19.30, momentul mult așteptat de participanți, decernarea Premiilor BALCANICA astfel:

  • Premiul BALCANICA pentru poezie română;
  • Premiul BALCANICA pentru poezie croată;
  • Premiul BALCANICA OPERA OMNIA;
  • Premiul BALCANICA pentru traducere din limba română a poeziei din Croația;
  • Premiul Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” pentru contribuţia la dezvoltarea teoretică a conceptului de balcanism în cultură.

Festivalul Poeţilor din Balcani este un proiect cultural de anvergură ce se întinde pe durata unui deceniu, prima ediţie fiind în 2007. Scopul festivalului este de a iniţia un dialog intercultural între literaturile balcanice, invitând în fiecare an reprezentanţi ai ţărilor din regiune pentru a-şi promova cultura şi creaţiile literare.

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Vreau să devin reporter, concurs național

Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila, Secţia de Împrumut pentru copii. Ludotecă, în colaborare cu Asociația Parteneriatul Global al Apei...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -