sâmbătă, mai 18, 2024

Ionel Cândea

Important de Citit

ionel candeaAlături de Teatrul Maria Filotti şi Biblioteca Judeţeană Panait Istrati, Muzeul Brăilei se înscrie în circuitul cultural al oraşului de la Dunăre ca un punct de reper distinct şi prestigios. Ca instituţie muzeală a luat fiinţă la 23 august 1881 prin Decretul emis de regele Carol I şi, în lipsa unui local propriu, va funcţiona pe lângă Liceul Nicolae Bălcescu.
În structura sa instituţională de azi, a fost inaugurat la 2 iunie 1955 ca , Muzeul mixt de istorie Hristo Botev cu două secţiuni :
Arheologie, pe baza cercetărilor şi documentelor de specialitate ale tinerilor arheologi, Nicolae Harţuche şi Florian Anastasiu;
Fotodocumentară, care făcea cunoscută personalitatea poetului şi revoluţionarului bulgar Hristo Botev, expoziţie deschisă în Hanul lui Ceapâru, unde acesta fusese găzduit între 1871-1873.
În plan managerial, Muzeul Brăilei a fost condus de destoinici şi pasionaţi directori, cercetători de elită şi renume, Nicolae Harţuche şi Florian Anastasiu, iar în ultimii ani de profesor universitar doctor Ionel Cândea.
Prezenţă dinamică în viaţa culturală a Brăilei, în mai toate compartimentele sale nu numai în domeniul de strictă specialitate, istoria şi arheologia, prof. univ. dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului , s-a născut la 25 februarie 1949, la Măcin, în judeţul Tulcea. După studiile primare şi gimnaziale 1956-1963 la Măcin, şi liceale 1963-1967 la Brăila, este absolvent al secţiei Arhivistică de la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, în 1972. Repartizat ca profesor la Şcoala Generală din Cireşu , din 1975 este muzeograf principal la Muzeul Brăilei, pe care îl va conduce ca director din 1989. În 1996 obţine titlul de profesor-doctor cu teza: Evoluţia aşezării medievale Brăila şi a ţinutului înconjurător din secolul al X lea până la constituirea Raialei, 1540, la Universitatea Al.Ioan Cuza din Iaşi.
S-a implicat autoritar în cercetări arheologice privind istoria aşezărilor fortificate în Nord Vestul Mării Negre şi la Dunărea de Jos, în perimetrul Cetăţii Brăila, la Mănăstirea Măxineni, la Cetatea Albă-Tyras din Ucraina între 1997-1998 şi la Orheiul Vechi în Republica Moldova în 1999. Cercetările sale sunt menţionate în literatura de specialitate şi în lucrări de referinţă în 1985,1988,1993 şi în lucrarea Transmuzeographia de Ioan Opriş, în 2000. În 1993 a reînfiinţat sub egida şi coordonarea muzeului revista de cultură regională Analele Brăilei şi, împreună cu colaboratorii săi, a pus bazele editurii Istros, care a publicat peste 75 de titluri de lucrări de specialitate ale unor autori din Brăila şi nu numai…sapaturi arheologice  brailaa

În 1996 Ionel Cândea a publicat monografia Mănăstirea Măxineni. În 1997 ocupă prin concurs postul de cercetător ştiinţific principal I şi devine cadru didactic asociat la Catedra de Arheologie de pe lângă Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Cercetările sale arheologice vor fi evidenţiate în prestigioase publicaţii de specialitate: Muzeul Naţional Bucureşti; Danubius Galaţi; Valori bibliofile din patrimoniul naţional Bucureşti; Materiale şi cercetări arheologice Bucureşti; Studii şi materiale de istorie medie Bucureşti; sau din Italia şi Franţa.
Prof. univ. dr. Ionel Cândea este o prezenţă notabilă la sesiuni ştiinţifice de renume mondial, la Dobrich în Bulgaria, în 1993; la Atena în 1996; la Yalta în Ucraina, în 1998, şi la Cernăuţi în 1999; la Chişinău în 2000; la San Marino în 2001; la Chianciano Florenţa, în 2002; la Pamplona în Spania sau la întrunirile ştiinţifice din România.
ionel_candea_mProf. univ. dr. Ionel Cândea este o personalitate civică de excepţie ca Membru al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor; Membru al Comisiei Academiei Române pentru Istoria Oraşelor; Membru al Comisiei Monumentelor Istorice pentru zona Dunărea de Jos; Membru de Onoare al Uniunii Elene din România; Membru al Adunării Naţionale Bisericeşti, al Consiliului Eparhial şi al Adunării Eparhiale a Episcopiei Dunării de Jos.
Ionel Cândea este autorul unor cărţi de specialitate,a zeci de articole şi a îngrijit numeroase lucrări de autori de la Editura Istros.
Prin Hotărârea Consiliului Local Municipal Nr. 177, din 28 noiembrie 2002, prof. univ.dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului, a fost declarat Cetăţean de Onoare al Brăilei.

Sursa : ” Cetăţeni de Onoare ai Brăilei” Dumitru Anghel, Ed. Ex Libris Brăila

Comentarii

comentarii

- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Dialog între generații la Biblioteca Județeană

Joi, 16 mai 2024, de la ora 12, Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila are un invitat deosebit, pe domnul...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -