luni, mai 20, 2024

Rețetă de vin fiert, țuică fiartă și ceai. Tu ce preferi ?

Important de Citit

În propria casă, la cabană , în vizită la un prieten, cu grătar sau fără, frig sau cald…de sărboti simțim nevoia să savurăm diverse băuturi alcoolice sau nonalcoolice. Iată că noi venim în întâmpinarea acestei pofte, cu sfaturi și rețete sănătoase și foarte gustoase pentru ambele părți. Haideți să le luăm pe rând:

Regele băuturilor de iarnă este vinul fiert. Impropriu spus “fiert” pentru că numai asta nu trebuie să facem: să-l lăsăm să dea în fiert. Alcoolul începe să se evapore de la 60 de grade iar la 78 – 80 de grade, fierbe de-a binelea și, în scurt timp, nu mai rămâne nimic din el. Atunci de ce să mai folosim vin și să nu facem de la bun început un ceai? (Răbdare, o să ajungem și la ceaiuri.) Prin fierbere, vinul pierde antioxidanții și taninul, adică tocmai ceea ce-l recomandă ca medicament.

Ce vin folosim?

Vin-fiert-cu-scortisoara-si-anason-stelat-620xTradițional este vinul roșu. Poate să fie și alb, dar n-o să aibă același efect. Pentru hipertensivi, poate că este o variantă mai bună, totuși.

De preferință să fie un vin cumpărat vrac (vărsat), dacă se poate, de la țară, din sursă sigură. Vinurile îmbuteliate sunt, pe de o parte, prea scumpe, având în vedere că își vor pierde tăria și își vor schimba gustul. Pe de altă parte, conțin ceva conservanți, aditivi, substanțe care în procesul de încălzire pot să devină cu adevărat ciudate la gust.

Dacă e dulce sau sec nu contează, pentru că oricum vom pune zahăr în el. N-aș zice că poate să fie și acru, pentru vinul acru nu este în regulă. Și chiar dacă punem zahăr și tot felul de mirodenii în el, tot vin prost rămâne și ne strică toate socotelile.

Cum îl preparăm? Cum vrem.

Orientativ, punem 100 g de zahăr la un litru de vin. Neapărat scorțișoară, dar NU măcinată. Câteva bucățele,izvar cam 5 g să fie. Unii pun și cuișoare, 3-4 bucăți, dar se poate sări peste. Și se mai pun câteva boabe de piper, cât iei cu trei degete, ca să piște la limbă și să suplinească tăria pierdută prin incalzire. Este bine ca toate acestea să se afle de la început în vin, ca să-și elibereze gustul și mirosul în timpul încălzirii.

Pe măsură ce se apropie de punctul de fierbere, vinul o să facă spumă. Nu trebuie să luați spuma ca la supă. Dar aveți grijă să nu dea în foc. De altfel, dacă a făcut ceva spumă, înseamnă că e gata și se poate lua de pe foc.

Alte tipuri de arome pentru vinul fiert

Ca să pontențezi efectul tonic al vinului fiert, poți să-l îndulcești cu miere. Poți să pui puțin pelin (foarte puțin) ca să-l facă amărui și să-i împrumute parfumul aparte.

Tot pentru parfum se pot pune bucățele de coajă de lămâie, de portocale, de mandarine. Cojile se pun la urmă, doar să se opărească în vinul fierbinte; dacă fierb, amărăsc vinul și își pierd aromele. Pentru gust, se pun la fiert bucățele de pulpă de portocală, de lămâie, de mandarină sau de măr.

Dacă vinul a fost de la început slab iar prin încălzire a pierdut chiar de tot tăria, se acceptă puțină vodcă în el, pentru că n-o să-i schimbe gustul și aroma.

Pentru cei cărora le place să experimenteze, mai putem recomanda 200 ml de sirop de vișine (caz în care o să reducem zahărul) sau esență de migdale, care o să cam acopere aroma de scorțișoară.

Sora vinului fiert: țuica fiartă

Aceeași mențiune rămâne valabilă: nu trebuie s-o fierbem ca pe ciorbă. Aici filozofia este mai sumară. Scorțișoară nu se obișnuiește să se pună și nici siropuri sau fructe. Punem câteva boabe de piper, poate câteva cuișoare și îndulcim cu zahăr, 100 de grame la litrul de țuică. Dacă nu este o țuică de prune foarte aromată, putem să picurăm un strop de esență de migdale, dar nu mai mult.

VĂ AMINTIȚI? NONALCOOLICELE.

Ciocolata-calda-cu-frisca-imgNevinovata ciocolată caldă

Încălzește cu siguranță. Glucidele pe care le conține plus temperatura la care o bem vor produce efectul termic scontat. Ciocolata cu lapte este un aliment extrem de bogat în calorii, util în zilele în care consumul energetic al organismului este crescut, pentru a face față temperaturilor negative.

Nu se recomandă să se consume în a doua parte a zilei, mai ales de către copii, deoarece împiedică instalarea somnului. Persoanele cu deficit de calciu trebuie să evite pudra de cacao, deoarece leagă ionii de calciu și împiedică absorbția acestuia din intestin.

Irish Coffe– de mare efect

Definitoriu pentru acest soi de cafea este un deget de wiskhey. Dacă doriți, un deget cât al lui Florin Piersic – va mai amintiți reclama? Și iarăși se pot face variațiuni, ca de exemplu, o cafea cu puțin rom. Atenție, din nou, la contraindicații! Hipertensiunea arterială, gastrita, ulcerul…

Siropul din muguri de brad

Dacă ați ratat sezonul și n-ați cules muguri de brad ca să faceți sirop, puteți apela cu încredere la cele gata preparate care se găsesc în magazinele de produse naturiste. Prezintă un mare avantaj față de cel preparat în casă: extractul din muguri de brad este obținut la rece, prin macerare sau presare, ceea ce înseamnă păstrarea în mult mai mare măsură a proprietăților curative.

Siropul de brad cu aroma lui de pădure este de mare ajutor în tratarea infecțiilor căilor respiratorii superioare dar și în afecțiunile pulmonare, gen bronșită. Are, de asemenea, efect expectorant și calmează tusea. La fel de bun este și siropul din muguri de pin sau de molid.

După cum am promis: ceaiuri

Putem să le bem în scop curativ sau de plăcere. Sau putem combina aceste scopuri.ceai

Iarna este sezonul afecțiunilor respiratorii, așadar căutam expectorante, antitusive, antiseptice pentru căile respiratorii.

Pentru tuse: tei, patlagină, cimbrișor, cimbru, scai vânăt, șovarv, troscot, fenicul, anason, lavandă, muguri de pin.

Pentru fluidizarea secrețiilor bronhice: tei, patlagină, soc.

Expectorante: scai vanat, anason, chimion, cimbrisor, cimbru, muguri de pin, sovarv, fenicul, ienupăr.

Pentru astm bronșic: cimbrișor, cimbru, sovarv, talpa gâștii, anason, vâsc, mușețel, patlagină, scai vanat, fenicul.

În caz de gripă, guturai, stări febrile: tei, soc, salcie, sovarv, cimbrișor, muguri de pin, maceșe.

O altă categorie de ceaiuri de care s-ar putea să avem nevoie în perioada Sărbatorilor și după – mese bogate, alimente grele – ar fi cele laxative, detoxifiante etc.

Dar să presupunem că nu suferim de nimic și vrem, doar, să savurăm un ceai cu cei dragi, la gura sobei. Atunci este potrivit un ceai tonic, vitaminizant și plăcut aromat.

ceaiuriDiferențele mari de temperatură, lipsa suplimentelor de vitamine și minerale reprezintă factorii de risc care slăbesc sistemul imunitar. Ceaiurile de citrice sunt excelente în astfel de situații, dar și în combaterea oboselii și a depresiei, după o perioadă foarte aglomerată.

O altă combinație care ajută digestia și aduce un plus de vitamina C în organism: măceșe, mere, coji de portocale, scorțișoară, cuișoare, flori de hibiscus.

Dacă nu sunt contraindicații, într-un ceai de fructe putem picura un pic de rom. Sau viceversa: putem adăuga fructe de pădure în vinul fiert. Și astfel ne întoarcem în rândul lumii, în grupul băuturilor cu alcool.

Dar tocmai acesta este unul dintre farmecele Sărbătorilor de iarnă: avem liber la creație!

 

Comentarii

comentarii

Articolul precedent
Articolul următor
- Reclame -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Reclame -

Ultimele Noutăți

Dialog între generații la Biblioteca Județeană

Joi, 16 mai 2024, de la ora 12, Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila are un invitat deosebit, pe domnul...
- Reclame -

Mai Multe Articole

- Reclame -